Svako od nas u teoriji zna da je život sastavljen od uspona i padova, ali tek kada se nađemo u situaciji koja podrazumeva razočaranje i rušenje iluzija shvatamo šta zaista i znači taj pad.

Tako je i u pogledu braka - onog trenutka kada smo odlučili da stanemo na ludi kamen sa voljenom osobom, verujemo da je to za ceo život, i da će naša ljubavna priča zaista imati srećan kraj. Ipak, kako ni za šta u životu ne postoji garancija, tako se ljubavne priče ne odvijaju uvek po tom željenom scenariju, što znači gubitak ne samo voljene osobe, već i rušenje svih naših nada i predstava o tome kako će naš život izgledati, što sa sobom neminovno nosi i osećaj straha i neizvesnosti, koje je teško obuzdati. Ipak, koliko god mi to želeli da izbegnemo, neophodno je da se uhvatimo u koštac sa tom novom životnom preprekom, iako mislimo da nismo spremni za to. 

U nastavku pročitajte detaljnije na ovu temu i koji su to strahovi sa kojima se nakon razvoda morate součiti.

Povratak na staro

Svaki povratak na nešto sa čim ste mislili da ste završli, kao što su u ovom slučaju izlasci i traženje "onog pravog" je situacija koju niste očekivali, i koju verovatno i dalje pokušavate da negirate. I to je sasvim normalno - svako ko je prošao kroz razvod se barem neko vreme oseća kao u nekom filmu, i kao da je to tuđa reanost, koja se ne dešava nama nego nekom drugom. Ipak, posle šoka dođe i taj trenutak kada morate prestati da potiskujete to što vam je toliko bolno.

Probajte da racionalizujete stvari, i da se setite svega zbog čega ste i poželeli razvod. I pokušajte sebi da stvorite želju za novi početkom. Nemojte na celo to iskustvo da gledate kao na povratak na staro, jer onda ćete zaista biti skrhani. Jer razvod nije korak unazad, već korak unapred koji treba da učini da vama bude bolje.

Sasvim je uobičajeno da nakon neuspešnog braka izgubite veru u ljubav u smislu njene moći da pomera reke i planine, i da je ona dovoljna da pobedi sve izazove. Iskustvo razvoda je ono što vas uverava upravo u suprotno i što obesmišljava sav trud i "posao" da pronađete svoju srodnu dušu.

Iako znamo da je lakše reći nego uraditi, pokušajte ipak da na svoj brak gledate kao na ogromno životno iskustvo, i sećajte se samo lepih trnutaka, a one ružne stavite u neku fioku samo kao podsetnik na sve što nije valjalo. Nemojte dozvoliti da taj ružan osećaj prevlada i da vam oduzme veru u ljubav, jer iako ona ponekad ima rok trajanja, i dalje je vredna jer nas svaki put oplemenjuje.

Naravno, nemojte očekivati od sebe da ćete preko noći moći da sve ovo sebi racionalizujete, ali bitno je da stremite ka tome. 

Došli smo i do stavke koja se zove "bivši". U početku će vam svaki pogled i na njegovu fotografiju biti traumatičan, što je sasvim normalno jer je on podsetnik na sve ono što u vašem braku nije valjalo i na veliki ljubavni neuspeh u vašem životu. 

Ali, i ovde je bitno da primenite isti princip kao i malopre, za šta je takođe potrebno da prođe vreme kako bi nestali sva ljutnja i bes. Uostalom, setite se da vaš bivši ipak bio vaš izbor, kao i da to nije slučajno - sigurno poseduje kvalitete i vrline zbog kojih ste ga zavoleli i odlučili da vašu ljubavnu priču okončate brakom. Naravno, treba da budete svesni i zbog čega vaš brak nije uspeo, tj. da priznate sebi ne samo njegove već i svoje greške. I onda da krenete dalje, ali bez targetiranja vašeg bivšeg kao najomraženije osobe u vašem životu.

 Problem poverenja

Još jedna posledica razvoda sa kojom treba da se sučite. Ukoliko vaš brak nije valjao, ako vas je partner lagao, obmanjivao, ili vi njega na kraju krajeva, onda vaš odnos definitivno nije bio zasnovan na poverenju.

I sada će vam najmanje pomoći da tražite pravog krivca za to. Uočite greške, i što je još važnije, ostavite ih u prošlosti jer im je tamo i mesto. Ne dozvolite da vam one odrede i budućnost i nemojte sebi unapred zatvarati vrata koja još uvek niste ni otvorili.

Nemojte očajavati zbog toga, i nemojte sebe da forsirate na nešto za šta još uvek niste spremni. Radite na sebi psihički, razgovarajte o tome kako se osećate, i radite na svom samopouzdanju - nadograđujte se intelektualno, bavite se fizičkom aktivnošću, učinite ono što je potrebno kako biste se osećali lepo i ugodno u svojoj koži.

Znamo da je razvod svakako bolno iskustvo, koje ukoliko se već desilo, sa sobom dosta toga donosi. Ali, isto tako verujemo da će vam ove sugestije i saveti pomoći da barem malo lakše prihvatite tu promenu u svojom životu. 

magazin.rs

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Zodijak!
X Zatvori